Novosti


Dopis ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta

U svijetlu produbljivanja gospodarske krize uzrokovane epidemijom virusa COVID-19, i novih mjera za potporu gospodarstvu koje ovih dana predlaže Vlada RH, HDKP je uputio dopis ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta, u kojem je zamolio da se prilikom predlaganja novih mjera uzmu u obzir slobodna zanimanja kao što su konferencijski prevoditelji te da kriteriji za primjenu mjera budu takvi da ih i konferencijski prevoditelji mogu koristiti. Budući da su otkazani svi međunarodni susreti i skupovi, pa i u sklopu hrvatskoga predsjedanja Vijećam EU-a, mnogi konferencijski prevoditelji ostali su bez svih svojih prihoda i nove poslove ne mogu očekivati sve do rujna te je iznimno važno da imaju mogućnost koristiti kompenzacijske mjere koje donosi Vlada. Opširnije…

Dopis predsjednicima Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore

HDKP je danas uputio dopis predsjednicima Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore, u kojem je zamolio da se prilikom predlaganja i dogovaranja kompenzacijskih mjera koje bi trebale pomoći hrvatskim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima da prebrode krizu uzrokovanu epidemijom virusa COVID-19 uzmu u obzir i samozaposleni, kao što su konferencijski prevoditelji. Suočeni smo s otkazivanjem gotovo svih međunarodnih konferencija i sastanaka u naredna dva mjeseca, a možda i nakon toga, što uvelike ugrožava mogućnost poslovanja pa i samu egzistenciju konferencijskih prevoditelja. Opširnije

 

Godišnja skupština HDKP

Na ovogodišnjoj maratonskoj Skupštini HDKP-a održanoj 31. siječnja 2020. okupili smo se u rekordnom broju, donijeli važne odluke, te u Društvo primili šest novih članica i članova te petero pretpristupnika i pretpristupnica. Svima čestitamo i nadamo se da će biti aktivni članovi Društva!

Opširnije

Prijave za članstvo

Drage kolegice i kolege, najavljujemo da su prijave za članstvo u HDKP-u otvorene do 15. studenog 2019. godine. Sve zainteresirane pozivamo da, ako to još nisu učinili, prouče upute za prijavu na http://www.hdkp.hr/hr/drustvo/prijava-za-clanstvo/, te da svoju prijavu što prije pošalju na clanstvo@hdkp.hr. S dodatnim pitanjima slobodno se obratite Odboru za prijam novih članova i sustav mentorstva na istu e-adresu. Odluku o prijmu prijavljenih kandidata za članstvo donijet će Skupština HDKP-a početkom 2020. godine.

Svečani skup u povodu 45. obljetnice osnutka HDKP-a

Hrvatsko društvo konferencijskih prevoditelja 27. rujna 2019. obilježilo je 45. obljetnicu svog osnutka svečanim skupom održanim u Velikoj dvorani Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu. Na skupu su govorili Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika vlade RH, Gordan Markotić, veleposlanik i koordinator predsjedanja RH Vijećem EU-a, Gintaras Morkūnas, v.d. načelnika Odjela za hrvatski jezik Glavne uprave za konferencijsku logistiku i usmeno prevođenje Europskog parlamenta, Tatjana Zagajski, načelnica Odjela za hrvatski jezik u Glavnoj upravi za usmeno prevođenje Europske komisije, Andreja Montani, koordinatorica hrvatske kabine u Europskome parlamentu, Uroš Peterc, Međunarodnog udruženja konferencijskih prevoditelja (AIIC), te Tamara Levak Potrebica, predsjednica HDKP-a.

Opširnije